wal en schip

CostaConcordia2

Zitten we ineens midden in een participatiemaatschappij….

De politiek presenteert dit als Ei van Columbus, vooral voor lager-opgeleiden. FNV-Bondgenoten meldt dat ons denken moet veranderen om al die mensen via de participatiewet aan het werk te krijgen. “We hebben ‘echte’ bedrijven nodig om alle diensten te leveren. Grote bedrijven zijn een verzamelplaats geworden van tientallen bedrijven die kernactiviteiten doen. De rest wordt door derden (vaak in het buitenland) gedaan.” (FNV-bestuurder Van Baden, VK 14 sept.)

De politiek dicteert participatie; de economie vraagt om ‘echte bedrijven’. Eindelijk staat zelfs in de krant dat we de Maakindustrie (weer) nodig hebben. Handwerk, dichtbij, duurzamer.

Maar er zijn veelbelovende initiatieven om bij voorbeeld Handwerk en Hightech te koppelen, met innovatieve mogelijkheden voor de regio, onderwijs en bedrijfsleven. (Congres op 18 en 19 november, Rotterdam)  Bovendien participeren (in een ruimere betekenis) particulieren en bedrijven zich soms een slag in de rondte om vooral op een dag niet zelf onder die wet te gaan vallen. Het is al lang duidelijk dat iedereen iedereen nodig heeft.

Ook ons denken is al aan het veranderen; in de praktijk verschijnen vernieuwingen op (heel) kleine en grote schaal. Cobranding / crossbranding, shops-in-a-shop / conceptstore (leuk: je was doen in het cafe), Pop-up winkels (wees creatief met die leegstand), Foodcourts en Mobiele keukens (eindelijk goed eten op een festival), kunst voor bedrijven leveren (handig: het ook plaatsen én onderhouden), werk, design en ambacht in de wijk (geweldig, die verbindingen).

‘De kunsten’ is bij uitstek een sector die iedereen nodig heeft. Een actueel voorbeeld over hoe mode en museum nu samenwerken is te zien in het Van Abbemuseum Eindhoven, vanaf het begin van de Dutch Design Week, 19 oktober (tot 17 november). Onder het thema Self – Unself  zullen zeker innovaties in de (mode)maakindustrie getoond worden, met natuurlijk veel handwerk.

poster Over leven in Carnisse

Vanwege de vernieuwende visie en maatschappelijke context van het DNA Charlois-project  Truien van Loes heeft het museum Wandschappen uitgenodigd deze te exposeren.

Als de Politiek het schip is, is de praktijk de wal die het schip keert. Uitdaging van vandaag: enteren dat schip. Van Big Government naar Big City.

Plaats een reactie