flow

ZonnebloemenNatureMorteX_wandschappen

Nature Morte X Zonnebloemen

“Omstreeks die tijd viel haar dan ook de gedachte in, dat haar gestumper niet moest worden toegeschreven aan een eerste overwinning van ouderdom en lichtloosheid, maar aan de gebreken van de tijd. Vroeger, dacht ze, toen God met de maanden en jaren nog geen zwendel bedreef, waren de dingen heel anders geweest.”

Tja, hoe ervaar je tijd.

Het verraderlijke van Facebook en Twitter is volgens Sander Pleij (column VN 28 sept.) dat  “ze je weten mee te sleuren in lange sessies, ze trekken je in een loop: klik, foto, kijken, verder, klik, kijken, beslissen, klik, tweet kijken, beslissing, klik…  Die tijd in de loop, wanneer je je niet kunt losrukken, is the machine zone.”  Deze term gebruikt antropologe Natasha Schull in haar onderzoek naar gokautomaten. Het is de trance die bij verslaving voorkomt, een nare pendant van flow.

Flow kun je in sport of werk ervaren, maar zeker in een scheppend proces. Bouwen, creëren, concentratie, iets wat zichtbaar voor je ogen en onder je handen groeit. Het borduurwerk  Zonnebloemen, Nature Morte X is als onder een stolp steekje voor steekje ontstaan. Steeds eenzelfde handeling, in dezelfde kleur ~ maar geen machine zone te bekennen. Meeslepend i.p.v. meegesleurd worden.

detailZonnebloemen_wandschappen

detail Zonnebloemen

In de serie Nature Morte van Driessens & Van den Baar wordt het letterlijk verstilde leven verbeeld. Stilgezette tijd op het vergankelijkste en misschien wel kwetsbaarste, meest confronterende moment. Van 9 november tot 15 december zijn o.a. werken uit deze serie  te bewonderen in Galerie HOMMES.

En misschien kun je in literatuur wel het mooist meegesleept worden door Marquez’ Honderd jaar eenzaamheid; daar komt het citaat hierboven uit. Als je wilt verdrinken in sfeerbeschrijvingen, ontvoerd wilt worden door familieperikelen: lees het. Of verleid door beelden van het landschap en Macondo, gekidnapt door de eenzaamheid waar het (ook) om draait: herlees het.

Zet het op je eigen MeestMeeslepend-lijstje (waar een boek van Erwin Mortier eigenlijk ook niet mag ontbreken…… ).

Herfstavonden? Laat die flow maar komen.

Plaats een reactie