morosofie

Koraal3_wandschappen

Koraal (Charlois boompje)

Ooit kunnen vermoeden dat het Griekse woord voor gekte verbonden is met dat voor wijsheid? Echt waar ~ in morosofie: een evident absurde waanwetenschappelijke theorie. Met zo’n woord gaat een wereld open, er is een naam voor theorieën waar je toch al je bedenkingen bij had. (kan iemand liborrente kandideren?)

Op het Onze-Taalcongres van 16 november (Breda) verscheen morosofie even kort, in het kader van De wortels van het Nederlands. Nooit van het Genootschap Onze Taal gehoord? Op alle journaals werd de verkiezingsuitslag van die dag bekend gemaakt: participatiesamenleving is Woord van het Jaar geworden. Daar zat dus de groep die dit bepaalt en iedereen kan erbij zijn. Erg jammer dat Pietitie 2e is geworden trouwens.

Het Genootschap is iets minder stoffig dan de naam doet vermoeden. Zo werden zaterdag nieuwvormingen als gameboyrug, whatsappvinger, wii-knie, sms-duim, tabletkramp en cyberchonder vermeld. Handig als je voor je Sinterklaasgedicht een alternatief zoekt voor bijv. tennisarm. Ook blijkt sudokuen helemaal ingeburgerd, want in schrijfwijze van de persoonsvorm volgt het tkofschip, en dat is het criterium (ik sudoku, jij sudokut, wij sudokuden). En welke andere taal maakt zo gemakkelijk nieuwe woorden als helikopterouder, thuisblijfmoeder of curlingouder? Zie het voor je, vooral die laatste: verwoed het toekomstpaadje van de kinderen vrijmaken, als topsport.

Hiphop en rap zijn andere bronnen waaruit we rijkelijk putten. Het staat iedereen vrij om de maximale taalruimte te nemen en nieuwe woorden te verzinnen; onze taal leent zich er uitstekend voor.

 OnzeTaal

Misschien wel het mooiste beeld dat werd gegeven ging over foto’s die we van de taalboom zouden kunnen maken (omdat het nu eenmaal moedertaal heet, worden het vrouwenfoto’s).

Het Nederlands/Vlaams is een Germaanse taal (de moeder), uit de Indo-Europese groep (grootmoeder). Taalwetenschappelijk vergelijkingsonderzoek tussen het Hittitisch en dat Indo-Europees kan misschien binnenkort wel leiden tot de foto hoe onze overgrootmoeder er uitziet (qua taal dan), het proto-Indo-Europees. Nog een paar spijkerschriftontcijferingen te gaan en ze verschijnt!

En dit allemaal ging niet over morosofie.

Voor het Chassetheater liepen afgelopen zaterdagochtend drie Zwarte Pieten. Ze zochten waarschijnlijk de afgesproken verzamelplek, aan de rand van het centrum, waar een zonnestudio reclame maakt voor een lekker kleurtje. Zegt de ene Piet tegen de andere: “Zullen we even een zonnebankje pakken?” Wat is nu de gekte en wat de wijsheid in de Zwarte Pietendiscussie?

Plaats een reactie