resultaat

Bussemaker1_Wandschappen

In juli stuurde minister Bussemaker (OCW) de brief Cultuur verbindt: een ruime blik op cultuurbeleid naar de Tweede Kamer: “cultuur is onderdeel van een brede maatschappelijke agenda.” Ze stelt geld beschikbaar voor samenwerking binnen diverse sectoren.

Bussemaker wijst op maatschappelijke en economische waarden van cultuur en wil de makers stimuleren om verbindingen aan te gaan met andere maatschappelijke domeinen, waarbij welzijn, sport, zorg en onderwijs als vb. worden genoemd. Het programma zal zich richten op onderzoek naar de effecten van samenwerking tussen de cultuursector en andere sectoren; op de maatschappij en op de versterking tussen cultuur en wetenschap en andere domeinen, en op de uitwisseling van kennis.

Opvallend is dat zij het politieke domein onbenoemd laat. (BK informatie 2014-6)

Maar dat maakt Bussemaker gelukkig goed op de derde dinsdag van september. Haar hoed, jurk, jasje, schoenen en tas voor Prinsjesdag zijn ontworpen door 14 studenten van Summa Fashion Eindhoven en St. Lucas Boxtel. Of dat veel gekost heeft? vroeg een radiojournalist dinsdagochtend. In Bussemakers antwoord zit alleen dat zo’n praktijkopdracht onderdeel is van de opleiding, en dat ze erg onder de indruk was van de kennis, professionaliteit en creativiteit van deze jonge mbo-talenten.

Als dit maar geen voorproefje is van hoe onze minister met haar ruime blik op cultuurbeleid gaat afrekenen. Nog los van de vraag langs welke meetlat de resultaten worden gelegd, hoe en wat er gemeten gaat worden en of er soms een terugbetaalregeling komt.

Die samenwerking tussen domeinen bestaat natuurlijk al lang, maar dat ga je pas zien als je het doorhebt. Voorbeeldje? Bij een politieconferentie in Rotterdam is de flashmob Truien van Loes getoond als voorbeeld van een zelfregulerend kunstenaarsinitiatief in de wijk. De wijkagent was er natuurlijk bij; twee afzettingsborden waren voldoende. Men realiseert zich dat je dit soort dingen in de kiem smoort met regelgeving en beleid.

Mooi resultaat was de Dutch Design Award voor dit DNA Charlois project, heel veel (pers)aandacht, tentoonstellingen en: een grote bos bloemen van bureau Veiligheid!

Nog even een detailtje over de makers (in de cultuursector).

Dumas blog

werken van Marlene Dumas

In een bespreking van de grote overzichtstentoonstelling van Marlene Dumas stelt de auteur dat  “de kunstenaar verbeeldingskracht (heeft) als instrument waarmee hij/zij een andere kijk op de realiteit geeft, waarmee hij/zij kan verbazen, irriteren en ontregelen. Alles is mogelijk en alles is geoorloofd. (…) Marlene dwingt zichzelf om haar angsten en ongemakkelijkheden onder ogen te komen. Ze schildert om de wereld te bevragen en beter te begrijpen. De kijker wordt geconfronteerd met zijn eigen interne context.” (Collect, september, Maartje Smits)

Dat hoort er ook bij voor die andere domeinen én voor het afrekenlijstje van deze (of volgende) minister, een andere kijk, verbazen, irriteren en ontregelen, niet alleen een mooie jurk en schoenen.

Kom maar op met die 170 mln. mevrouw Bussemaker!

Plaats een reactie