Octopus

octopus3
“Biologen hebben eindelijk ontdekt hoe het kan dat een octopus nooit in de knoop raakt. In zijn huid zit een stof die de zuignappen tijdelijk uitschakelt. Dit voorkomt dat het dier zichzelf vastgrijpt met zijn tentakels.” (VK 16 mei)

Wat bij dieren is ingebouwd, moeten wij zelf zien op te lossen. Meestal doen we dat met ons verstand. Yes we can als we mogelijke gevolgen goed in beeld hebben; we doen het niet als we nog niet alles kunnen overzien.
Maar ons ‘verstand’ blijkt niet voldoende, er zit nu echt van alles in de knoop. Het is hard nodig dat we andere initiatieven en inzichten gaan ontwikkelen en waarderen. Zo kiest de gemeente Nijmegen voor gratis vervoer voor 65+ers, herstellen zij de thuiszorg EN laten ze de kunstbus weer langs scholen rijden, “We trekken de deken van armoede weg die over de stad is gelegd”. Negentien kunstenaars zijn opgenomen in de KNAW “…omdat er zoveel verwantschap is tussen kunst en wetenschap, dat een samenleving vele elites nodig heeft, dat dit ons allen vooruit helpt”. Burgers hebben inmiddels “het recht om vergeten te worden” en Nederland gaat meer vluchtelingen opvangen.

Nu alleen de komende verkiezingen nog, wat moet je daarmee? De Europese politiek is niet uit te leggen en wij hebben niets ‘ingebouwds’ dat ons een soort stemadvies kan geven; bovendien vrezen we tentakels. Inzicht gewenst donderdag!

MOPouf1a

Plaats een reactie